Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | V dnešný večer, Pane... (Jozef Šuppa)

28. mája 2014

RECENZIA | V dnešný večer, Pane... (Jozef Šuppa)




Táto knižka bola tridsaťjeden dní mojím veľmi dobrým spoločníkom. Odkedy som ju začala čítať, každý jeden deň som sa tešila na večer strávený s ňou. Vždy som dúfala, že sa mi podarí nájsť si večer aspoň chvíľku ticha, pokoja a samoty, keď si budem môcť pokojne čítať.

Prečítanie celej knihy mi však trvalo dlhšie ako mesiac, pretože keď boli niektoré dni zamračené alebo upršané, tak tie som vynechala. Mne osobne sa knižka čítala oveľa lepšie, keď bolo vonku krásne a slnko na oblohe sa lúčilo s dňom svojimi farbami. Proste som vtedy text dokázala lepšie precítiť a tie pocity boli veru krásne. Akoby sa všetko rozžiarilo. Z tej chvíľky čítania som veľakrát dokázala nabrať silu a keď som mala niekedy nie veľmi dobrý deň, čerpala som z nej aj radosť.

Význam a obsah tých každodenných textov akoby boli niekedy vypísané priamo z mojej hlavy. Viete, taký ten pocit: Niekto sa cíti rovnako ako ja? Myslí si to isté? Nie som v tom sám/a? Všetko to boli úprimné rozhovory s Bohom, také úprimné, že autor sa v nich nebál vysloviť ani svoje pochybnosti, obavy a otázky, ktoré z času na čas napadnú každému z nás - veď sme ľudia. Ale vzápätí nám ukazuje, že všetko toto sa dá riešiť s Bohom. Pretože On to všetko chápe. On je tým riešením. Takýto rozhovor s Ním nám môže pomôcť mnohému porozumieť.




Určite sa v tých textoch nájde každý, aspoň kúsok seba. Ja som sa tam našla veľakrát a bolo to pre mňa až také ohromujúce. Aj keď sú to rozhovory niekoho iného, Boh ich aj tak bude brať od každého z nás osobne, pretože každý dá do nich svoje srdce. Vôbec nevadí, že je knižka písaná v mužskom rode. Čo ma niekedy trochu vyrušilo bolo iba to, keď autor písal akoby bol v chráme v spoločenstve viacerých ľudí a nie sám ako som bola ja pri čítaní.

Na každý deň bola iná téma a na jej začiatku bol citát zo Svätého Písma. Posledných pár textov mi však už neprišlo takých osobných, ale skôr ako modlitby za druhých. Určite sa k tejto knižke ešte niekedy opäť vrátim, pretože som z nej mala veľmi dobré pocity. A veta „V dnešný večer, Pane...“, ktorá sa tam opakovala, na mňa vždy pôsobí upokojujúco a krásne.



9 komentárov:

  1. Pekne píšeš o tejto knižke. Tak osobne, ani nie priveľa, ani nie málo, tak akurát, aby som mala tiež chuť si ju prečítať. ♥
    Radostný deň!
    Letitia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knižka,čo rozradostní deň,povzbudí...to potrebujem.....mám veľmi rada tvoje recenzie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To potrebuje každý z nás, niekedy však stačí, keď sa rozradostíme a povzbudíme navzájom... Ďakujem, veľmi si to vážim. :)

      Odstrániť
  3. krásna recenzia :) doteraz som o tejto knihe nevedela, ale rada by som si ju niekedy prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada, že som ti ju pomohla spoznať. :)

      Odstrániť
  4. Aly, vďaka za povzbudivú recenziu :)
    ... a vrúcne ďakujem Pánovi za krásny zážitok z osobnej modlitby, ktorý si prežila i vďaka tejto knižke. ... Pán vnáša a vnášať bude svoje svetlo do všetkého, čo prežívaš a obdarí Ťa radosťou, ktorú Ti nikto nevezme (por. Jn 16, 22)

    OdpovedaťOdstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)