Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Medzi nebom a zemou #1 - Stratená duša (Stacey Kade)

6. septembra 2014

RECENZIA | Medzi nebom a zemou #1 - Stratená duša (Stacey Kade)




Alona Dareová bola dokonalé dievča, ktoré malo všetko, o čom na strednej škole môžete snívať. Až kým sa nezabudla obzrieť na obidve strany, keď vchádzala na cestu a nezomrela pod kolesami autobusu. Jej nedoriešené záležitosti spôsobili, že tu ešte ostala ako duch. Čoskoro zistí, že jediný, kto ju vidí a počuje je Will - ten Will, ktorého pokladala za totálneho čudáka a chudáka, s ktorým by v živote ani neprehovorila. Ale po smrti sa veci (a ľudia) menia. Obaja sa neznášajú. Obaja však potrebujú vzájomnú pomoc.

Typická americká stredná škola. Povýšenecká kráľovná elitnej skupiny. Divný chalan neustále počúvajúci hudbu, mimo všetkých spoločenských kruhov. Možno táto kniha bola samé klišé - ale úžasne vtipné klišé!




Hneď na začiatku nás autorka hodí do príbehu - a zároveň hneď hodí aj Alonu pod autobus. Znie to možno kruto, ale celá kniha sa nesie v neskutočne vtipnom a sviežom humore, takže mi to zrejme ešte ostalo. Celý čas som sa nevedela rozhodnúť, koho pohľad na príbeh sa mi páčil viac. Kapitoly sa totiž striedali na Willa a Alonu. Obaja sa v mojich sympatiách neustále predbiehali, až som si pripadala, že sledujem tenisový zápas. Proste som si ich oboch veľmi obľúbila a najlepšie bolo, keď boli spolu. Pri všetkých jemných náznakoch, že napriek tej ich neznášanlivosti si nie sú celkom ľahostajní, som sa nad knižkou len usmievala a hovorila si: „Ha, vy nakoniec určite budete pár. Ešte o tom neviete, ale ja áno.“




Potom dej pokračuje rovnakým tempom, pretože sa tam neustále niečo dialo. Ťažko sa mi chcelo niekedy uveriť, že to všetko, čo sa tam odohralo, prebehlo len za pár dní. Celá kniha vlastne zaznamenala menej než týždeň - ak nerátam časový skok v epilógu. Charaktery sa teda vyvíjali veľmi rýchlo a aj vzťahy medzi nimi. Podobný prípad som zažila už pri sérii Drahokamy od Kerstin Gier. Oba tieto príbehy sú však také skvelé, že tieto časové veci netreba príliš rozoberať a riešiť, lebo by sa mohlo stať, že by nám to prišlo menej uveriteľné. Mňa však párkrát trochu vyrušila zmienka typu: „pred dvoma dňami...“.




Myslela som si, že to bude iba o tom, ako ona je duch a on jej bude pomáhať vrátiť sa nejako späť a popritom sa do seba zamilujú. Ibaže tam toho bolo oveľa viac (ale nebudem už nič prezrádzať, je lepšie, keď sa ostatné veci budete pomaly dozvedať sami) a navyše ich vzťah vôbec nebol ani nejaký presladený. Zaľúbili sa do seba tak normálne a do poslednej chvíle ostali verní svojej irónii. Postupne sme sa dozvedeli všetky dôvody ich činov a prečo sú takí, akí sú. Knižka nemala len jednu dejovú líniu a nájdete v nej humor, rôzne charaktery postáv (a duchov), celkom prepracovaný štýl vnímania celého systému duch/človek, ale aj napätie, prekvapenia a akciu - všetko však v takej tej oddychovej rovine. Autorka si to pekne premyslela a keď som si už hovorila, že tu niečo nesedí, hneď ma po pár riadkoch uviedla na pravú mieru.

Veľmi sa teším na ďalšie dva pokračovania, aj keď netuším, o čom budú, no ešte by som sa nechcela rozlúčiť s Alonou a Willom. Bola to milá a vtipná knižka, ktorá nám zas a znovu ukazuje, že nie všetci sú takí, ako vyzerajú.




Za recenzný výtlačok tejto knihy ďakujem kníhkupectvu Knihcentrum.sk.

8 komentárov:

  1. Kniha ma už dlhšie láka práve tým humorom a tvoja recenzia ma v tom len povzbudila.:) Navyše pozerám, že je aj pekne spracovaná vo vnútri.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Opravdu krásné fotky :) O této knize slyším poprvé, jak je to možné? Vypadá to velice zajímavě. Určitě se po ní ještě poohlédnu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) No ja netuším, ako je to možné. :D V Česku vyšla už veľmi dávno.

      Odstrániť
  3. Pekné fotky! (zase). Kde ty na tie dekorácie chodíš? ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Mám okolo seba dobrých ľudí. :) Konkrétne tohto anjela mi moja milá kamarátka darovala pred pár rokmi, keď som bola v nemocnici, aby ma strážil. :)

      Odstrániť
  4. Knižku som čítala ešte dávnejšie po anglicky a bolo to veľmi pekné čítanie. Pripomínalo mi to také tie filmy zo strednej školy, ktoré som zvykla pozerať, keď som mala štrnásť. Len k ďalšej časti som sa zatiaľ akosi nedostala.

    OdpovedaťOdstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)