Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Šťastná sedmička (Holly Goldberg Sloan)

28. septembra 2014

RECENZIA | Šťastná sedmička (Holly Goldberg Sloan)


Willow je dvanásťročné dievča, ktoré okrem svojich drahých adoptívnych rodičov nemá nikoho iného na svete. Nenašiel sa nikto, kto by porozumel a chápal jej zvláštnu osobnosť. Okrem svojej záhrady miluje číslo sedem a je expert na všetko možné - od matematiky až po vietnamčinu. Keď Willow príde o svojich rodičov, strhne to so sebou nielen ju, ale aj ľudí, ktorým ako také svetielko vstúpila do života. Postupne si všetci hľadajú svoje miesto a smer vlastného života. Napokon však zistia, že ich cesty sa pretínajú a už nie je možné vrátiť sa späť.

Čím krajší príbeh, tým ťažšie sa slovami vyjadrujú pocity, ktoré v nás vyvolal. Keď táto knižka čakala na mojom stole, kým ju začnem čítať, akosi som tušila, že tie rybky vplávajú až do hĺbky môjho srdca (inak, je ich 49 = 7x7).

Od začiatku som vnímala iný štýl písania tejto autorky. Bol zvláštny, ľahký a napriek tomu dokázal presne vystihnúť atmosféru príbehu. Vety bývali dosť krátke, no aj bez nejakých pridlhých opisov som si vedela všetko predstaviť. Niekedy sa mi tisli slzy do očí, inokedy som sa nezdržala úsmevu a v závere som mala obavy, ako kniha skončí. Zdôrazňujem, že kniha a nie príbeh - pretože rada verím, že postavy žijú svoje osudy aj za hranicou poslednej strany.




Celou knihou nás sprevádza sedem najdôležitejších postáv, ak nerátam Willow. Autorke sa podarilo vytvoriť každej jednej svoj osobitý charakter. Ale skutočný charakter - to znamená, že by ste len ťažko našli čo i len podobnú postavu v iných knihách. Bolo pre mňa zaujímavé sledovať ich vývin a to, ako postupne vychádzali zo svojej komfortnej zóny. Veľmi sa mi páčila myšlienka toho, ako sa púšťali do nových vecí a konali rozhodnutia. Bolo naozaj čarovné sledovať, ako sa prepletali ich životy. Asi 40 strán pred koncom som si uvedomila, že záver sa blíži a ja sa nechcem s nimi rozlúčiť, pretože mi prirástli k srdcu. Okrem toho som si tiež až v závere všimla, že aj keď sa striedajú jednotlivé pohľady postáv, iba Willowin je písaný v prvej osobe. A takisto sa mi páčilo, ako sa autorka zameriavala na význam prírody.




V príbehu nenájdete akciu, zvraty či nejaké šokové stavy. Tvorí ho sled, dalo by sa povedať, že jednoduchých, udalostí. No práve tou jednoduchosťou je táto kniha výnimočná. Zistila som, že mám rada takéto knižky - s dejom, ktorý sa zameriava na vnímanie ľudských vlastností. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké ľahké je vstúpiť niekomu do života a aký môže mať tento krok význam? Tento príbeh mi presne ukázal, ako sa všetko rýchlo mení a to, ako môžeme vplývať na druhých a ani si to neuvedomíme.




Za recenzný výtlačok tejto knihy ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť na Bux.sk.

19 komentárov:

  1. Krásne fotky a ešte lepšia recenzia, mohla by si sa tým živiť a naozaj to myslím vážne! Teraz mám ešte väčšiu motiváciu si knihu prečítať. Ďakujem ti za ňu! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, veľmi si ma týmto potešila. :) Som rada, že som ti mohla ešte o čosi viac priblížiť túto krásnu knihu. :)

      Odstrániť
  2. Ako vždy pekné fotky a pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ... Aly, nádherná recenzia. Som v úžase z toho, ako sviežo a pútavo si ju napísala. ... a to je ešte na tej recenzii milé, že i Ty do nej vnášaš kus zo seba, svojho vnímania a dávaš nahliadnuť na krásu vlastnej osobnosti.
    Vďaka, Aly :)

    P.S. ... S názorom Zuzany Ľudvikovej súhlasím.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Táto kniha má také dobré hodnotenia, ale akosi ma nikdy nelákala. Možno to bude kvôli veku postavy... nejako nemám náladu na detských hrdinov.
    Ale recenzia je super. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Willow sa nespráva ani nemyslí ako ostatné deti v jej veku, takže nedať šancu tejto knihe len kvôli veku je chyba! :D ...ďakujem. :)

      Odstrániť
  5. Skvelá recenzia a fotky.:) Tiež som mala problém sa ku knihu vyjadriť, bola proste krásna.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hezká recenze! :) Knihu jsem neznala, ale vypadá úžasně. Jo a také jsem díky Tobě dostala chuť na nějaké gumové medvídky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, u vás má tiež vyjsť ako Násobky sedmi. :) A dobrú chuť. :D

      Odstrániť
  7. vyzera fakt zaujimavo na čitanie, ja som dneska akurat dočitala moja studená vojna

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja som vedela, že dobre robím, keď som knihu dávala do nákupného košíka. Asi je fakt skvelá, dočítam Temný ako moja duša a pustím sa do nej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, dobre si urobila. Verím, že nebudeš ľutovať, potom daj vedieť či sa ti páčila. :)

      Odstrániť
  9. Aly, máš naozaj cit pre pôsobivé kompozície (fotky). A veľmi príjemný štýl písania.
    Už som tu tuším niečo podobné písala... Tiež mi napadlo, že čítať tvoje recenzie je jednoducho radosť. A väčšinou ma navnadíš na ktorúkoľvek knihu o ktorej píšeš, aj keď je niekedy mimo môj štýl. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, si veľmi milá. :) Pre mňa je zas radosť čítať takéto pekné komentáre, ktoré ma povzbudzujú a vyvolávajú úsmev na tvári. Ďakujem! :)

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)