Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Miniaturista (Jessie Burton)

27. februára 2015

RECENZIA | Miniaturista (Jessie Burton)


Miniaturista je príbeh inšpirovaný skutočnou miniatúrnou vitrínou domu, ktorá patrila skutočnej Nelle Oortmanovej. Autorka vo svojom vlastnom príbehu urobila z Nelly mladú novomanželku istého bohatého obchodníka Johannesa. Bolo to dohodnuté manželstvo, bez lásky, pretože Nellina rodina mala dlhy a toto bola možnosť, ako sa zachrániť. Keď však Nella stojí na prahu svojho nového domova, privítať ju príde len Johannesova prísna sestra Marin a ich dvaja sluhovia Cornelia a Otto. Nella cíti od všetkých odmerané správanie a Johannes ju ako svoju manželku ignoruje. Nie však úplne, pretože od neho predsa len dostane svadobný dar - krásnu a precízne spracovanú vitrínu, zmenšeninu ich domu. V Nelle vyvolávajú prázdne a tiché izbičky akýsi strach, ale aj napriek tomu si do nich objedná mini zariadenie u tajomného miniaturistu. Keď jej však príde nevyžiadaný nábytok a drobné figúrky, ktoré predstavujú skutočných obyvateľov domu, v Nelle sa miešajú obavy a zvedavosť. Zdá sa, že miniaturista vie viac, než ona sama.

Miniaturista mal byť príbeh o miniaturistovi. Sľubovala to anotácia, názov a nádherná obálka. Kvôli tomuto všetkému ma kniha veľmi zaujala, pretože inak som o nej ešte nikdy nepočula. Na moje veľké sklamanie bol však miniaturista odtisnutý kdesi na vedľajšiu koľaj príbehu. Zápletke okolo neho bola venovaná naozaj minimálna pozornosť a namiesto toho celú knihu autorka riešila celkom iné veci, ktoré som tam vôbec nečakala.

Spočiatku ma príbeh upútal svojím prológom, ktorý som (ako sa na prológ správne patrí) pochopila až po dočítaní knihy. Takisto ma zaujímalo, akým smerom sa príbeh bude vyvíjať, pretože sa mi zdalo, že je tam z každého rožka troška. Aj štýl písania mi na začiatku pripadal celkom ľahký na to, že sa príbeh odohráva v historickom prostredí. No postupne prešiel do ťažkopádnosti a monotónna. Dlho som čakala na to, kým sa dej ako-tak rozkýve a ukáže mi niečo z miniaturistovho umenia. Čoskoro som však zistila, že týmto smerom sa príbeh neuberie, ale bude to kdesi len na jeho okraji. Do poslednej strany som však dúfala, že mi autorka ponúkne viac. Veď aj tá troška udalostí, ktoré súviseli s miniaturistom sa mi páčili, pretože dokázali vo mne vyvolať napätie, zvedavosť, šok aj hrôzu. Ibaže autorka postavu miniaturistu do knihy hodila len tak, nech tam proste je a je jedno, kto je to, ako to všetko robí, odkiaľ vie to, čo vie... Nič som sa nedozvedela a ostalo to pre mňa úplne nepochopené.

A o čom som teda vyše 400 strán čítala? Namiesto poriadnej zápletky s miniaturistom sa autorka pustila do rôznych spoločenských oblastí, akou je napríklad postavenie ženy (ďalšie nebudem radšej prezrádzať) - a priam nekonečný obchod s cukrom. Toho bola plná celá kniha - až ma z neho takmer boleli zuby. Mala som pocit, že si toho naložila príliš veľa a tak riešila všetko a zároveň nevyriešila nič. Presne s tým istým som mala problém aj v knihe Eleanor a Park, kde bolo zas priveľa sociálnych problémov. Niekedy je menej viac. Zahltená tým všetkým som po prvej stovke strán začala byť z knihy unavená a ďalej zúfalá, pretože sa celý čas niesla v rovnakom tóne. Oceňujem však, že autorka pri opisoch plne využila nezvyčajné prostredie Amsterdamu a jeho atmosféru. Inak však do detailu opisovala aj veci, ktoré nemusela. Preto to na mňa niekedy pôsobilo hrubo. Tiež sa tam udialo niečo, čo v knihách jednoducho neznesiem a postrádala som význam toho činu.

To bolo pre mňa ďalším nedostatkom knihy - chýbali mi odôvodnenia. Prečo sa tá postava zachovala takto a druhá zas tak? Skoro všetko ostalo visieť prázdne vo vzduchu, ako aj rozhovory postáv. Často sa mi stalo, že som im vôbec nerozumela a prišli mi bez zmyslu. Postavy síce nepôsobili nesympaticky, ale nedokázala som si ich nejako obľúbiť. Keď sa v ich životoch aj udiali zvraty, ktoré ma celkom prekvapili, nezasiahli ma, ako by mali a cítila som voči nim len akúsi ľahostajnosť. Jedine tak slúžka Cornelia bola skvelá. A ešte jedna vec, ktorá mi bola hrozne nepríjemná - často sa v knihe opakovalo, že Nellu z nejakej situácie začala svrbieť pokožka. Až ma vždy trhlo, keď som to prečítala.

Za recenzný výtlačok tejto knihy ďakujem vydavateľstvu Ikar.
 Objednať Miniaturistu (nie jeho služby, ale knihu) si môžete na Bux.sk.

4 komentáre:

  1. Myslela jsem si, že to bude výborná kniha a proto jsem si ji ihned zarezervovala v knihovně. Ale čím více recenzí na knihu čtu, tím více toho začínám litovat. Ale rozhodně si ji teda přečtu, abych byla schopna vytvořit si vlastní názor. Tobě děkuji za ten tvůj, ráda jsem si ho přečetla :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, prajem ti aby sa tebe páčila. :)

      Odstrániť
  2. Na túto knihu máme veľmi podobný názor, tiež som od nej čakala viac a hlavne tá záležitosť s miniaturistom ma tiež trošku nahnevala. Obálka, anotácia a prológ navnaďovali na veľmi pútavý príbeh s historickou atmosférou a mystickým pozadím, ktoré, však, aj na moje sklamanie, neboli dotiahnuté do konca. Na svojom blogu tiež chystám recenziu na túto knihu, budem veľmi rada, ak ma navštíviš :) www.mojacitaren.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)