Ostrov stratených príbehov: FILM | Adaptácia knižnej predlohy - Divergencia

3. júla 2015

FILM | Adaptácia knižnej predlohy - Divergencia


Pamätáte si, ako ešte pred niekoľkými týždňami bola v televízii premiéra prvého dielu Divergencie? Tak presne odvtedy som chcela napísať tento článok, ale neustále som naň zabúdala. Konečne som si však naň v toto horúce popoludnie spomenula a sadla som si k napísaniu článku. Prvotné dojmy sú síce fuč, ale aj tak vám chcem aspoň pár slovami* opísať, ako veľmi sa mi tento film páčil.

Keď som týždeň predtým ešte len vídavala reklamy, rozhodovala som sa, či si mám film pozrieť. Na poličke ma totiž čakala neprečítaná kniha Divergencia a určite viete, ako sa hovorí, že najlepšie je prečítať si knihu a až potom pozerať jej filmové spracovanie. Aj ja uprednostňujem toto poradie, ale čím viackrát som videla na Markíze upútavku s tou úžasnou pesničkou zo soundtracku, tým väčšmi som bola presvedčená, že si tento film v telke nemôžem nechať ujsť.

Tak som si pred začatím filmu povedala, že kuknem začiatok a ak ma nezaujme, vypnem to a budem dúfať, že u knihy ma čaká opak. Film teda začal a... celkom ma pohltil. Alebo skôr to ja som ho hltala. Takýto pocit som zažila aj pri Skúške ohňom (môj názor), ibaže tam som už knihu predtým čítala a vedela som, čo sa bude diať. Divergencia bola pre mňa niečo úplne nové a tak ma zaujalo nielen samotné filmové prevedenie, ale aj dej. Neviem to porovnať s knihou, ale všetko bolo super také, aké to bolo. Všetkému som jednoducho pochopila a nemala som pocit, že by mi chýbali nejaké informácie či vysvetlenia, ktoré by som sa dozvedela len ak by som si predtým prečítala knihu. Keď sa mi takto páčil film, predpokladám, že kniha bude minimálne lepšia.

Herci boli podľa mňa skvelí a presvedčiví. Hneď som si obľúbila herečku, ktorá stvárňovala hlavnú postavu Tris a, čo si budem nahovárať, oči som mala hlavne pre nášho hrdinu Štyri-ho, ktorý bol fakt pekný. :P A veľmi sa mi k sebe spolu hodili. Celkovo sa mi páčila atmosféra filmu, výber hudby a spracovanie efektov - tie momenty, keď sa ocitli vo vlastnom strachu boli proste wau! A úplne TOP scénou sa pre mňa stal let Tris (alebo skôr pád) ponad mesto, čo bolo úplne nádherné a mala som vtedy pocit, že letím tiež. Aj tie naskočenia do vlaku boli perfektné. Okrem iného sa mi na príbehu páčila aj tá myšlienka postaviť sa zoči-voči svojmu strachu a nájsť cestu a spôsob, ako ho prekonať.

ňuňu 
Som rada, že som nakoniec pozerala najprv film, pretože po ňom som sa na čítanie knihy veľmi tešila. Bola som z neho taká nadšená, že som sa do nej chcela pustiť ihneď. :D

12 komentárov:

  1. Ten gif je hrozně roztomilej! :)

    Mně se film také celkem líbil, i když že by mě vyloženě oslnil, to říct nemůžu. Ale odpočinula jsem si u něj a docela se těším, až si najdu čas na druhý díl :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oni sú krásni. :3 Dvojku by som si už radšej najprv prečítala, no ale uvidím k čomu sa dostanem skôr... :)

      Odstrániť
  2. Mně se film rovněž velmi líbil. Rozhodně byl lepší než nadcházející díl....., sérii jsem si však celkově zamilovala, tak uvidíme jak tvůrci splácají další díl :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj, dúfam, že dvojka sa mi bude páčiť aspoň rovnako ako jednička...

      Odstrániť
  3. Som rada, že sa ti Divergencia páčila.:) Osobne som si užila film aj knihu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja som si ten film kedisy stiahla a tiež ma zaujal, inak som na tom podobne že ked nepozrem ten film v tv tak ho užpotom neuvidim, ako kedy:))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já jsem si nejdřív vůbec nemohla zvyknout na filmového Čtyřku - takhle prostě nemá vypadat! :D Ale teď už mi ten herec nevadí. Každopádně se mi první díl Divergence vůbec nelíbil, jsem zvědavá jak se povedla dvojka, tu jsem ještě neviděla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som s výberom Štvorky spokojná. :P :D Tak snáď sa ti bude páčiť aspoň dvojka. :)

      Odstrániť
  6. Mne sa tiež veľmi páčil, no ja som najprv čítala knihu. No zhodnocujem ako dobre spracovaný film podľa knižnej predlohy, nechýbalo mi nič. A 2ka je tiež skvelá. Síce mi vadia ostrihané vlasy Tris, ale inak je to tiež super a aj keď tam si knihu už menej pamätám, tak nebolo tam nič navyše ani nič nechýbalo.
    Niekedy je dobré kuknúť film bez prečítania knihy, aspoň ťa to navnadí 8) U mňa ale zatiaľ vždy dopadnú tie knihy tak, že sa k nim nevrátim. Jedine Upírske denníky boli tak, že som si po pozretí 3 sérií seriálu prečítala knihu. Nebola som však z nej nadšená, skôr naopak 8D Takže mne to zatiaľ nejak nevychádza, ale občas tie filmy spracujú fajnovo 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš pravdu s tým, že film človeka naláka na knihu. :) Teda, kvalitne spracovaný film. :) Taký Rubinrot by ma skôr odradil a pritom sú knihy úplne dokonalé...

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)