Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Nech sneží (Maureen Johnson, John Green, Lauren Myracle)

2. februára 2016

RECENZIA | Nech sneží (Maureen Johnson, John Green, Lauren Myracle)


Ani mestečko Gracetown sa nevyhlo najväčšej snehovej búrke za posledných päťdesiat rokov. Všade sú snehové záveje pomaly vyššie ako človek a cesty sú nepriechodné. O tom vie svoje aj trojica mladých hrdinov, ktorí vo svojich príbehoch počas tejto zvláštnej vianočnej noci museli zdvihnúť zadky zo svojich teplých domovov a vyjsť von do mrazivej metelice. Hoci sa zdá, že táto kalamita im pokazila Štedrý večer najviac, ako sa len dalo, pri brodení sa snehom však nakoniec nájdu pravdu, lásku a samého seba. Tak sa z vianočnej katastrofy môže stať vianočný zázrak.

Som smutná z toho, že to napíšem hneď takto na začiatok, ale teraz cítim niečo ako: „Idem čo najrýchlejšie napísať recenziu na túto knihu, pretože je možné, že už zajtra ani nebudem vedieť, o čom vlastne bola.“ Strávila som pri nej vyše mesiaca, ale naozaj som ju chcela prečítať celú. Dúfala som, že aspoň jeden príbeh z tých troch sa mi zapáči a ja si budem môcť povedať, že už len kvôli nemu sa to oplatilo.

Nestalo sa však tak, pretože jeden príbeh bol slabší než druhý. Boli slabé ako čaj. Neboli vyslovene zlé, ale boli proste nijaké - také nemastné-neslané. Za celý čas vo mne nevyvolali žiadnu emóciu, iba som sa pri nich nudila až to ani nebolo možné. Nepovažujem to ani za príbehy, pri ktorých si môžem oddýchnuť, pretože aj keď sú krátke, pôsobili na mňa strašne zdĺhavo. Dej sa vliekol, bol predvídateľný už po pár stranách a preplnený množstvom zbytočných informácií, príhod, ľudí, mien,... Celé záveje zbytočností a nezmyslov.




Takisto mi bola väčšina postáv nesympatická a nemám vo zvyku to hovoriť, ale hlavná hrdinka z posledného príbehu bola fakt hlúpa. Ja nie som náročný čitateľ, ale tu bolo všetko veľmi slabunké ešte aj na vianočné čítanie. Krátky príbeh by mal mať nejakú pointu, ale pri Nech sneží som sa pýtala o čom to akože má byť? Jedine Greenova poviedka mala v sebe aspoň trochu tej akčnosti a prekvapenia, čiže opäť nesklamal a stvoril zas také isté postavy ako vždy. Vďaka nej som si uvedomila, že hoci sa mi kniha nečítala dobre, film by z nej mohol byť výborný (filmová adaptácia neskôr skutočne vznikla - ale nakoniec bola pre mňa rovnako hrozná a nudná ako knižná predloha, au :'D). Viem si to úplne predstaviť ako takú milú, romantickú komédiu s úžasnou vianočnou atmosférou, v ktorej sa za zvláštnych okolností prepletú životy celkom cudzích ľudí.

8 komentárov:

  1. Škoda, že sa ti knižka nepáčila a neužila si si ju, no sto ľudí, sto chutí. Máš však pravdu v tom, že by z toho bol fakt dobrý film. A to sa aj splní.. Premiéra by mala byť už v decembri :). Takže možno ti film vynahradí v tomto prípade knižku :). Inak, ale nádherné fotky :)!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa Greenova zas páčila najmenej. Ale hodnotila som nakoniec knihu ako priemer, lebo tretia sa mi dosť páčila :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. nad knohou som uvažovala že kupim. .no dám hej šancu že si ju požičiam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to je prvá negatívna recenzia, na túto knihu, ktorú som čítala. Fúúú, teraz neviem, no akosi kniha v mojich očiach klesla...na ten posledný príbeh som však čítala tiež podobný názor, že hrdinka bola otravná a hlúpa. Neviem, ale asi teda kuknem najprv film, ako píše Kristy, že bude, a potom sa uvidí, no asi ma kniha nezaujme o nič viac ako Fanúšička, možno ešte horšie...inak veľmi pekná recenzia a nádherné fotky ♥ ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď to, až mi bolo ľúto, že ju musím takto zvoziť... Ale vo filme to bude určite lepšie. :) Ďakujem veľmi pekne. :)

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)