Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Vianočná koleda (Charles Dickens, Shona McKellar)

29. januára 2017

RECENZIA | Vianočná koleda (Charles Dickens, Shona McKellar)


Ebenezer Scrooge je jeden starý, nevrlý človek, v ktorom by ste nenašli ani za mak ľudskosti. Keď zhrbený kráča ulicou, nik sa k nemu nepristaví ani sa mu neprihovorí. Vo svojej spoločnosti zamestnáva len jediného účtovníka, ktorý musí trpezlivo znášať Ebenezerovu zamračenú tvár, aby mal z čoho uživiť rodinu. Scrooge je však lakomý zamestnávateľ - skúpi na peniaze, ale aj kúsok citu. Všetci sa tešia na Vianoce, no pre Scroogea sú skôr na obtiaž, nakoľko musí dať svojmu pracovníkovi deň voľna. Srdce má naplnené trpkosťou a chudobní ľudia sú mu celkom ľahostajní. Keď však nadišla noc a on sedel sám vo svojom opustenom dome, stalo sa niečo nečakané. Prišiel ho navštíviť duch jeho zosnulého spoločníka z firmy - reťazami spútaný a nešťastný prízrak. Snaží sa Scroogea varovať, aby sa nedopustil rovnakých chýb ako on a prestal lipnúť na peniazoch. Čoskoro vraj k nemu prídu ďalší traja duchovia Vianoc a to je pre Scroogea posledná šanca, aby sa pokúsil zmeniť svoj život.

Táto kniha nie je iba ako stvorená na Vianoce, ale to skôr ona stvorila ich dnešnú podobu, ktorú poznáme a milujeme. Do Vianočnej koledy Dickens totiž vložil všetky svoje predstavy a sny o prežívaní týchto sviatkov. Vo vtedajšej dobe ľudia ešte nepovažovali Vianoce za nejaké extra špeciálne obdobie, najmä pre chudobných a biednych sa tieto dni ničím nelíšili od bežných. Charlesovi však záležalo práve na týchto ľuďoch, chápal ich a túžil im pomáhať. Jeho talent na písanie a silné sociálne cítenie sa stretlo v tomto nadčasovom diele, ktorým sa snažil zobudiť srdcia všetkých ľudí, aby nezabúdali na núdznych nielen vo sviatočnom čase, ale aj po zvyšok roka. Položil základy mnohým vianočným tradíciám, ktoré pretrvávajú dodnes.

O týchto a ešte veľa ďalších informáciách som sa dozvedela práve z tejto knižky, ktorá je nimi doplnená. Poznatky zo života Charlesa Dickensa či doby a prostredia, v ktorom žil, mi približovali samotný príbeh. Moje živé predstavy však neboli len zásluhou obohacujúcich faktov, ale dotvárali ich aj úchvatné ilustrácie. Kniha je nádherne spracovaná ako po obsahovej, tak i vizuálnej stránke. Neviem síce nakoľko je tu príbeh skrátený a upravený, ale na hodnotách mu to nijako neuberá. Jeho posolstvá sú ušľachtilé a krásne. Charles na ne kladie taký dôraz, že svojou strašidelnou pravdivosťou v človeku vzbudzuje až zimomriavky. Dickensovi duchovia Vianoc však neprichádzajú ľudí strašiť, ale otvoriť im oči a je len na našom rozhodnutí či otvoríme aj svoje srdce.

4 komentáre:

  1. Je to pekný príbeh. mám ho veľmi rada a pred Vianocmi sa k nemu vraciam. Ale už len vo filmovej forme. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež sa k nemu budem počas budúcich Vianoc vracať. :)

      Odstrániť
  2. Já tuto knihu miluji. A miluji i tu "pohádku" stvořenou podle ní. Za mě to je dokonalé dílo, které by si zasloužilo přece jen trochu více obdivu a fanoušků :))

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Po toľkých rokoch je to stále svetoznáme čítané dielo. :)

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)