Ostrov stratených príbehov: TVORBA | Moje japonské básne haiku - prvý jarný deň

20. marca 2017

TVORBA | Moje japonské básne haiku - prvý jarný deň


Hoci to tak vonku nevyzerá, dnes sa oficiálne začína jar a aby som vám trochu rozveselila tento upršaný deň farbami, prinášam článok z novej rubriky. Minulý rok som spoznala veľmi zaujímavý a zvláštny básnický žáner haiku. Okamžite ma zaujal, pretože pochádza z Japonska a odkedy som pred rokmi začala pozerať kórejské, ale aj japonské či všeobecne východoázijské seriály, je mi z týchto krajín ďalekého východu všetko mimoriadne blízke. Rozhodne nie som na haiku odborníčka, na Wikipédii je napísané oveľa viac, ale poviem vám aspoň to, čo som sa na začiatku po objavení haiku o tom dozvedela ja a čo ma zároveň rovno aj povzbudilo k tomu, vytvoriť svoju prvú básničku v takomto koncepte.

Haiku je teda japonská báseň založená len na troch veršoch o počte 5-7-5 slabík. Obsah takejto básne sa zameriava predovšetkým na prírodu, životné prostredie, človeka a podobne. Môže to byť pekné, vtipné, trefné s pointou alebo iba o tom, že žaba spravila žblnk do jazierka. :D Kedysi, keď som písala túto double drabble poviedku, mala som veľký problém s podmienkou, že musí mať presne dvesto slov. S tým sme vtedy ja a moje nervy kamaráti rozhodne neboli. Ale teraz, pri haiku, to pravidlo s jasne určeným počtom slabík nevnímam ako obmedzenie, ale ako zábavnú hru. Tvorím, počítam slabiky a baví ma to. Hocikedy sa len tak na niečo zahľadím a už si v hlave vymýšľam básničku, ktorú si môžem zapísať aj neskôr, pretože si ju vzhľadom na miniatúrny rozsah a nenáročný obsah ľahko zapamätám.

Je to fakt jednoduché, preto nečakajte od mojich trojverší nejakú hlbokú poéziu - skôr iba ako taký prídavok k fotografiám, s ktorými som ich spojila. Ale naozaj som si túto tvorbu obľúbila, páči sa mi to a dúfam, že vám sa bude tiež. :)



8 komentárov:

  1. Ó, Aly, toto je dokonalé!!! Tie fotky a tie slová, nádherná hra so slovami, som úplne z toho mimo :D Je to také nádherné, plné citu a pôsobí to na mňa tak ľúbezne❤❤❤ Júj, toto si budem čítať stále dookola. Je úžasné, že si pointu zhrnula do tak málinko slov...ach, klobúk dole, som z toho nadšená ^.^ Bude aj ďalšie? Prosím, však bude :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti za také krásne a povzbudivé slová, veľmi si ma nimi potešila. ♥ Som rada, že to tak zapôsobilo na tvoju milú dušu. :) Určite ešte zopár ďalších príspevkov bude, tak snáď sa ti budú rovnako páčiť. :)

      Odstrániť
  2. Naozaj krásne. Som až prekvapená, aká hĺbka sa dá dosiahnuť pár slovami. (Alebo práve preto?) Vydarili sa ti.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nádhera, Aly :)
    Jemné a výstižné. ... a oslovujúce. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)