Ostrov stratených príbehov: TVORBA | Moje japonské básne haiku - prvý letný deň

20. júna 2020

TVORBA | Moje japonské básne haiku - prvý letný deň


I keď to tak pri pohľade vonku vôbec nepôsobí, dneškom sa začalo slnečné ročné obdobie plné nových dobrodružstiev a zážitkov. Daždivé počasie a šedivé mraky za oknom, ktoré slnku nedovolia privítať leto tak, ako sa patrí, však presne odzrkadľujú pocity momentálne panujúce v mojom srdci. Kvapky smútku mi zaliali dušu, ale aby som vás aj seba v tento sychravý deň aspoň trošku potešila a rozveselila, po dlhšom čase prinášam na blog ďalšiu várku mojich básničiek haiku* (milujem ten názov). Je to už tak strašne dávno, čo som naposledy nejakú vymyslela a už som takmer zabudla na to, ako ma ich tvorba veľmi baví a ako mi aj chýbala.

Vnímam a cítim, že keď nečítam alebo nič nevytváram (proste keď ide o čokoľvek rozvíjajúce predstavivosť a fantáziu), akoby moje vnútorné ja bolo rastlinkou, ktorá uschýna a nekvitne, pokiaľ ju neosviežim a neinšpirujem nejakým umením. Upadám hlbšie pod povrch telesnej schránky, ktorá tým takto potom nado mnou získava väčšiu vládu a moc zákerne ma oberať o radosť atď. Je ťažké, keď človek slabne fyzicky, ale je hrozné, ak chradne a pustne aj jeho myseľ. To nesmiem ja ani nikto z vás dovoliť, preto neprestávajme snívať, veriť, túžiť a pozerať sa ďalej než sú hranice toho, čo môžeme vidieť len našimi ľudskými očami.

Za horizont medzi nebom a zemou.

*môj zjednodušený a laický opis: haiku je forma poézie pôvodom z Japonska, založená na princípe troch veršov, ktoré majú po 5, 7, 5 slabík a jej témami sú hlavne príroda a život

Venované pamiatke blízkeho človeka, ktorý navždy ostane v mojom srdci.






10 komentárov:

  1. Ó, Aly, tak to je nádhera! 😍😍😍 Mrzí ma však tvoj smútok, ale ako píšeš, nesmieme dovoliť, aby sme chradli...dúfam, že je už všetko lepšie 😉.
    Milujem tvoje haiku, je obdivuhodné, krásne, plné citu a to všetko zachytené v takej krátkosti! A tie fotky plné nádherných kvetov...ach, opäť úžasný článok, klobúk dole!♥♥♥ Mne sa najviac páči, ale páčia sa mi inak všetky♥, toto tvoje haiku:
    Záhrada srdca
    Plná kvetov radosti
    Nádherne vonia
    ...už iba zarámovať a povesiť na stenu, je to nádhera!😊

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj, zo srdca ďakujem ❤ tvoja posledná zaujímavá myšlienka, ktorá ma veľmi potešila ✿ mi vnukla niekoľko nápadov... hm, budem nad nimi premýšľať. :)
      A slniečko mi už opäť zasvietilo do života ☀ neustále obklopená toľkou láskou a dobrými ľuďmi, ako si aj ty, to inak ani nejde. ✿ ❤ ✿ :)

      Odstrániť
  2. Ten záver posledného haiku - "hrejú na duši" - presný taký je celý tento článok :) je naozaj krásny! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Haiku mám hrozně ráda! Tvoje jsou moc povedené!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a teším sa, že sa ti páčili aj tie moje. :)

      Odstrániť
  4. Krásne. Ja som zatiaľ nenašla zaľúbenie v hajku. Ale titeto tvoje sa mi veľmi páčia. Majú hĺbku.
    A oslovilo ma, ako píšeš, že nesmieme dovoliť, aby naše vnútorné ja upadalo a nechalo sa ovládať slabosťou tela. Naopak, musím ho sýtiť krásou - akoukoľvek, umením, krásou stvorenia, vďačnosťou. Nenechať sa uspať, ale žiť. Bez ohľadu na "objektívne" veci. :)

    Ďakujem. Potrebovala som to "počuť". <3

    OdpovedaťOdstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)