Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Kráľovná z Tammiru #1 - Priatelia čarovnej vŕby (Vladimír Štefanič)

12. decembra 2014

RECENZIA | Kráľovná z Tammiru #1 - Priatelia čarovnej vŕby (Vladimír Štefanič)


V malej dedinke Tammir, na úpätí Lórenskych hôr, žije dievčatko Natálka. Jej život sa náhle zmení, keď príde o mamu. Nikto nevie vysvetliť, prečo sa to stalo či aká choroba za to mohla. A keď ľudia niečomu nerozumejú, buď sa tvária, že to neexistuje alebo to hodia na niekoho, koho považujú za čudáka. Za dedinou totiž žije aj jeden starý muž, osamelý a tajomný. Hoci nikomu nikdy nič nespravil, poverčivý dedinčania majú z neho strach a každé zlo, ktoré sa im udeje, pripíšu jemu. Niet divu, že aj zo záhadnej smrti Natálkinej mamy obviňujú jeho. Natálka ho však na rozdiel od nich má rada a považuje ho za svojho priateľa. Keď starec záhadne zmizne, na kopci za dedinou nečakane vyrastie veľkolepá vŕba, ukrytá pod žiarivou kupolou. Uprostred tuhej zimy vykvitol na vrchu kúsok raja, do ktorého môže vstúpiť každý. Dedinčania majú z toho ešte väčšie obavy, no nikto neodolá nádhernej vŕbe. Ani Natálka nie. Verí, že jej priateľ ju nikdy neopustil a postupne zisťuje, že táto vŕba nie je len obyčajný strom.

Sú knihy, ktoré by ste niekedy mali čítať viackrát s odstupom pár rokov. V každom období života vám dokážu dať niečo nové a iné. Príbeh zostáva navždy rovnaký, ale mení sa to, ako ho vnímame. Keď som ako dieťa prvýkrát čítala túto knihu, brala som ju ako krásny príbeh o malom dievčatku, akým som bola aj ja. Už vtedy som cítila akúsi čarovnú atmosféru vyžarujúcu zo stránok knihy. Ale až teraz som dokázala lepšie pochopiť a nachádzať skryté významy - vidieť ďalej za slová v riadkoch. Ďalej za svoje predstavy až k tomu, čo mi tým chcel autor povedať.



Na tejto knihe som si zamilovala úplne všetko. Od prvého dekoratívneho písmena na začiatku kapitoly, cez jemný a hlboký príbeh až po dokonale nádherné ilustrácie. A ešte keď som sa nadýchla a cítila tú vôňu knihy... vôňu môjho detstva... Hoci je táto kniha krátka (ale má ďalšie tri pokračovania), mala som pocit, že som si pri nej oddýchla veľmi dlho. Ponorila som sa do jej príbehu, v ktorom sa nič nedeje len tak. Veľmi by som si priala ísť do Tammiru a sadnúť si pod vŕbu, počúvať ševelenie jej listov a cítiť život pod kôrou stromu.

Príbeh je písaný príjemným štýlom, cítiť z neho lásku a nehu. Nikdy neviete, čím zvláštnym a výnimočným vás prekvapí. Potom sa len na chvíľku zastavíte a premýšľate nad tým. Postavy sú rôzne a každá z nich si postupne nájde svoju cestu. A najkrajšie na tom celom je, že tam vystupujú aj zvieratá! Niežeby rozprávali ani nič také, ale sú tam a ukazujú nám, že keď sa k nim budeme správať úctivo, opätujú nám to.

Ešte by som dodala, že kniha má kresťanský motív - objavila som tam viac skrytých významov, než sa na prvý pohľad zdá. Príbeh sám o sebe je však taký pekný a rozprávkový, že určite v každom zanechá krásny pocit. Vládne v ňom niečo také podmanivé a zároveň skromné.

14 komentárov:

  1. Nikdy som o knižke nepočula, no neznie zle. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som rada, že som ti ju pomohla trošku spoznať. :)

      Odstrániť
  2. Aly, ahoj :)
    ... veľmi, fakt veľmi pútavá a podmanivá recenzia dotvorená peknými fotkami. Mám rada knihy zo starého dedinského prostredia ... a kebyže mám Tvoju knihu dnes po ruke, iste by som ju večer začala čítať - tak veľmi ma Tvoja recenzia oslovila. Rada by som si tú knihu od Teba požičala.

    Prajem Ti, aby láska a neha, ktorú si z knihy cítila, pretrváva v Tvojom srdci i v týchto adventných dňoch...

    P.S. ... už sa teším na Tvojich ďalších "Päť kúskov radosti" :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, kľudne si ju môžeš požičať. :)
      Zopár ich už nazbieraných mám, mala by som ich dať dokopy. :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem Ti :) ... tak najbližšie, keď prídem, si ju rada od Teba požičiam :)

      ... :) ...

      Odstrániť
  3. Tak túto knižku chcem!Aj ked som už dospelá,no a čo....takéto knižky sú sprievodcom do detských čias a majú moc pohladiť dušu....a život sa zdá krajším :).Veľmi pekná recenzia,ktorá ma navnadila na túto knihu a zistenie,že má náboženský motív-to nemôžem odmietnuť :D...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O téhle knížce jsem nikdy neslyšela, ale podle Tvé recenze vypadá opravdu pěkně :) Nevíš, jestli vyšla i v Česku?
    Jinak krásné fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zrejme nie... Je to slovenská tvorba a tá sa málokedy prekladá aj do češtiny.
      Ďakujem. :)

      Odstrániť
  5. O knihe som doteraz nepočula, ale krásne si ju opísala.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nemate 2 cast (ii,iii) niekto nahodou na predaj? Velmi by som sa potesil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skúste si dať inzerát na bazár, že ju zháňate. :)

      Odstrániť
  7. Skusil som, uz nejaky cas cakam, ale nic. Zacinam mat pocit ze je to beznadejne ;)

    OdpovedaťOdstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)