Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Kroniky Narnie #1 - Čarodejníkov synovec (Clive Staples Lewis)

15. februára 2015

RECENZIA | Kroniky Narnie #1 - Čarodejníkov synovec (Clive Staples Lewis)


Dve malé deti, chlapec Digory a dievča Polly, sú susedia a skamarátia sa. Digory sa sem prisťahoval ku svojmu strýkovi a tete so svojou mamou, pretože tá je veľmi chorá a potrebuje starostlivosť. Spolu s Polly preskúmavajú rôzne zákutia ich domov, až sa raz napokon ocitnú v strýkovej pracovni. Digoryho strýko je starý nevrlý muž, ktorý všetkých len využíva na svoje pokusy s mágiou. A tak kvôli jeho podlému plánu Polly znenazdajky zmizne niekam do neznáma. Digorymu neostáva nič iné, len ísť za kamarátkou a priviesť ju naspäť. A tak sa aj on (ako predtým Polly netušiac, čo sa stane) dotkne čarovného prsteňa. V okamihu sa ocitne v inom svete - alebo skôr v Lese medzi svetmi. Je to tajomné a tiché miesto plné jazierok. A tak sa dvaja malí prieskumníci predtým, než sa vrátia domov k zlomyseľnému strýkovi, znova vydajú skúmať nové, neprebádané miesta.

C. S. Lewis je zvláštny spisovateľ, lebo si svoju sériu písal, ako chcel. Jednotlivé diely nevychádzali postupne podľa toho, ako na seba nadväzuje príbeh, ale v rôznom poradí. Až neskôr na prosby čitateľov povedal, ako by sa Kroniky Narnie podľa dejovej postupnosti mali čítať. Tento prvý diel (hoci to bola piata vydaná kniha zo série) sa odohráva ešte predtým, než sa to všetko vôbec začalo.


Ak ste videli prvý filmový diel, v ňom Narniu objavíte spolu so štyrmi deťmi. Je to už Narnia so všetkým, čo k nej patrí. No v tejto knihe je ešte príbeh pred príbehom a odpovedá na otázky, na ktoré mi dovtedy nikdy nenapadlo sa pýtať. Akosi som vždy brala Narniu, že proste bola - odjakživa, akoby nemala začiatok ani koniec. Ani som sa nikdy nepýtala, odkiaľ sa vzala tá povestná skriňa. Ale potom som začala čítať túto knihu a uchvátilo ma na nej, koľko nového mi o mojej drahej Narnii ešte vedela povedať. Ako vlastne vznikla? Kedy? Ako sa tam dostala čarodejnica? A prečo sa vstupom do nej neskôr stal šatník? Dozvedela som sa ešte mnoho iných detailov, o ktorých som predtým nepremýšľala.


Príbeh sa mi čítal krásne, pretože bol pre mňa úplne nepoznaný. Autor písal takým zvláštnym tajuplným, ale úžasne ľahkým štýlom. Veľmi ma bavilo čítať o ceste Polly a Digoryho, boli mi sympatickí a hoci to boli deti, už som chcela, aby sa raz v budúcnosti do seba zaľúbili. :) Kniha bola miestami vtipná, inokedy som mala aj zimomriavky a vnímala som aj veľa skrytých významov v rôznych veciach, ktoré sa tam udiali - najmä v druhej polovici pri vzniku Narnie. Keďže je to kniha hlavne určená deťom, v príbehu sa nachádza aj istá morálna poučnosť a je doplnený krásnymi myšlienkami Aslana a ešte krajšími ilustráciami.

15 komentárov:

  1. Ako prvé musím pochváliť krásne fotky k recenzii :-) Knihu mám rada, čítala som ju ako poslednú z celej série. Je super, že čitateľ sa dozvie ako Narnia vlastne vznikla a navyše kniha aj pobaví :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vždy keď zbadám jednu z tých kníh, tak mi zmäkne srdce. Je úplne úžasná a máš pravdu, je super vedieť všetky tie veci okolo lampy, skrine aj tej čarodejnice :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To si povedala veľmi krásne. Aj ja to tak cítim. :)

      Odstrániť
  3. Ach, raz si musím ten re-reading Narnie dať, krásna recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Mňa čaká ešte šesť neprečítaných dielov, teším sa. :)

      Odstrániť
  4. Ja si ju musím už niekedy konečne prečítať :D Pekná recenzia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Z Narnie som zatiaľ nečítala ani jednu knihu, zvláštne, ani mi to nikto nenapadlo a teraz rozmýšľam prečo. Ale zrejme je to kvôli tomu, že som ako prvé videla filmy. Potom ma už kniha nikdy tak neláka.
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Ja som videla tiež najprv filmy, ale veľmi som si raz chcela prečítať aj knihy. :)

      Odstrániť
  6. Keď som po prvýkrát videla film Narnia bola som nadšená. Nevedela som si vysvetliť ako toto niekto dokázal vymyslieť. Vôbec som nevedela, že je to na základe knihy-to ma prekvapilo ešte väčšmi-a v tom čase sme sa ja a knihy vôbec nepoznali :) Teraz, keď viem, že knihy ponúkajú toľkú krásu a svet fantázie nemá medze by som si celú sériu rada prečítala. Predsa len knihy ponúknu viac ako film-ukážu všetko skryté, čo film nedokáže ponúknuť a je mi ľúto, keď mladí ľudia uprednostňujú filmové spracovanie pred knižným. Ani nevedia o čo prichádzajú....Tvoja recenzia bola veľmi pekná-krátka, výstižná a fotky sa ti ako vždy veľmi podarili...tak som zvedavá na ďalšie recenzie na Narniu a hlavne aj na tie záložky-ten článok, čo si spomínala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za milý komentár. :) Máš pravdu so všetkým. :)
      Ty si to pamätáš? :) Ten článok bude ktoviekedy, doma nemám ešte ani všetky diely Narnie. :)

      Odstrániť
    2. ...veru pamätám :D pretože ma to veľmi zaujalo a som naozaj zvedavá, že ako to nakoniec celé vymyslíš :)

      Odstrániť
  7. Také mám ty knížky moc ráda, nejvíc asi Kůň a jeho chlapec :) Ale už si to vůbec nepamatuju, četla jsem to asi před 5 lety... Asi je čas pustit se do toho znovu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi áno, určite by ti teraz knižky dali niečo iné a nové. :)

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)