Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Manželovo tajomstvo (Liane Moriarty)

4. februára 2015

RECENZIA | Manželovo tajomstvo (Liane Moriarty)


V Sydney sa naraz ocitnú tri ženy, ktorých životy sa začnú prepletať - bez toho, aby si to uvedomovali. Spája ich niečo tajné - hlboko ukryté tajomstvo... Alebo nie až tak hlboko? Prvá žena je Cecilia, ktorá sa zo všetkých síl snaží byť dokonalou matkou, susedkou, priateľkou, predsedníčkou a manželkou. Je majsterka v organizovaní, plánovaní a všetko zvláda. Až dokým v podkroví nenájde schovaný list od jej manžela, na ktorom je napísané, že ho má otvoriť iba v prípade jeho smrti. Ďalej je tu Tess, ktorá do rodnej Sydney utiekla so synom, aby ho ochránila a zároveň dala čas svojmu manželovi, aby sa spamätal. S jej sesternicou sa jej totiž priznali, ako sa do seba zaľúbili a keďže z vlastnej skúsenosti pozná rozvod rodičov, nedovolí, aby si tým istým prešiel aj ich malý syn. A napokon Rachel, postaršia žena, ktorej pred rokmi našli zabitú dcéru v parku a vrah sa doteraz nenašiel.

Asi nikoho neprekvapí, že do knihy som sa pustila hlavne kvôli tomu, aby som sama zistila, čo sa skrýva v tom tajomnom liste. Upútala ma už od prvej strany a moja zvedavosť každou ďalšou len rástla. Veľa vecí ma prekvapilo ani nie tak na príbehu, ale na samotnej knihe. Netušila som, že má viaceré dejové línie a že je rozdelená na dni. Je pre mňa zvláštne predstaviť si, že sa to všetko udialo iba v priebehu jedného týždňa.



Pred otvorením listu som neustále len špekulovala a všímala som si každý detail, ktorý by mi prezradil viac. Premýšľala som a hľadala, čo môžu mať také vzdialené životy troch žien spoločné. No jediné, čo som dostala, boli iba mená, útržky jednej záhady a list. Ale keď som si ho konečne prečítala, po toľkej mojej nervozite všetko akosi spľaslo. Teda, čakala som trochu viac. Obsah listu bol jednou z mojich teórií, ale nebrala som ju ani do úvahy, pretože som neverila, že by niečo také predvídateľné mohla autorka skutočne použiť. Prišlo mi to, ako keď máte bod A a bod B, tak je jasné, že ich môže spájať úsečka. No proste, nebolo to niečo, čo by ste nikdy v živote nečakali.

Možno si teraz myslíte, že mi to príbeh pokazilo. Ale to nie - neľutujem, že som mala priveľké očakávania, pretože vďaka nim som prvú polovicu knihy strávila s napätím a čítala som ju s chuťou. Druhá polovica sa mi zdala o čosi menej zaujímavá a moju pozornosť si už až tak nezískala. Hoci som chcela vedieť, ako sa postavy so svojimi životmi popasujú ďalej, príbeh sa mohol niekedy menej zameriavať na rozoberanie ich pletiek. Nie som zvyknutá čítať knihy pre dospelých a tak témy manželských problémov ako napríklad nevera, išli trochu mimo mňa.


Napriek tomu mi táto kniha dala presne to, čo mám na takýchto príbehoch rada - prepletené životy postáv. Tie ich cesty, ktoré sa pretínajú v nečakaných momentoch ich života. A najlepšie je, keď postavy o tom nevedia, ale ja áno. Autorka má tiež príjemný štýl písania, udalosti z minulosti a prítomnosti dávkuje postupne. Tak akurát, aby sme si pomaly skladali puzzle... a aj tak nám v závere ukáže celkom iný obraz. Všetko mala dopredu premyslené a v úžasnom epilógu zhrnula hlavnú pointu knihy.

Ukazuje nám, že všetci máme svoje tajomstvá, lebo aj náš život je jedno veľké tajomstvo. Čo bude zajtra? Čo by bolo keby...? Ako zmení našu budúcnosť a budúcnosť iných toto rozhodnutie? Na tieto otázky mnohokrát nepoznáme odpoveď, ale prinajmenšom môžete zistiť aspoň manželovo tajomstvo, ak sa rozhodnete prečítať si túto knihu.

17 komentárov:

  1. Moc pěkná recenze, i když musím říct, že kniha jako taková mě až tak nezaujala a myslím, že by mi ani příběhově moc nesedla :) Ale rozhodně musím pochválit fotky - nádhera!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásně napsaná recenze, se vším souhlasím :) Také se mi líbil autorčin styl psaní a to postupné poskytování vodítek a skládání jednotlivých střípků dohromady. Máš nádherné fotky a celkově zajímavý blog! Jak to, že jsem si Tě všimla až teď?? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, ďakujem. :) Som rada, že sa ti na mojom blogu páči. :)

      Odstrániť
  3. Krásna recenzia, a hlavne ten koniec bol pekne napísaný :) Knižku som kúpila mamči na Vianoce a už ju zhltla, takže čakám na správnu chvíľu, kedy sa do nej pustím aj ja a som zvedavá, čo na to poviem, ale dúfam, že sa mi bude aspoň tak páčiť ako tebe :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kniha sa mi páčila, dobre sa čítala a osudy boli pekne prepletené. Super recenzia a hlavne naozaj krásne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aly, vďaka za recenziu .... je pútavá a páči sa mi. Z Tvojho štýlu písania cítim takú sviežu vôňu... Vďaka i za nádherné fotky; obdivujem Tvoj zmysel pre detaily.

    V deň, keď si napísala svoju recenziu (4.2.2015), čítala som na www.myslienka.zasvatenyzivot.sk jednu myšlienku, ktorá budila vo mne dojem, že má s Tvojou recenziou niečo spoločné ... akýsi úžas zo skutočností, ktoré možno vidieť iba srdcom ... toto je tá myšlienka:
    "Keď pochopíme život ako dar,
    svet ako zázrak,
    ráno ako začiatok dobrodružnej cesty,
    druhého človeka ako radostné stretnutie,
    stávajú sa obyčajné veci neobyčajnými..."

    Aly prajem Ti, aby každý Tvoj nový deň bol krásnym tajomstvom, ktoré budeš objavovať ... ako nádherný motýľ, ktorý vo svojom čase šťastne vyletí doposiaľ zahalený nepútavým obalom "tajomnej" kukly ... nech je každý Tvoj nový deň krásnym objavovaním žiarivej neobyčajnosti v obyčajných veciach.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásny komentár. :) Aj mne sa zdá, že má istý súvis s myšlienkou knihy. :)

      Odstrániť
  6. O knihe som už počula veľa, ale ak sa mám priznať, táto ma až tak nelákala. Asi by som si chcela prečítať skôr tú druhú, len teraz si neviem spomenúť, ako sa volala, no tuším to bolo niečo o žene, ktorá stratila pamäť. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám doma už obidve, volá sa Prečo sme sa vlastne rozišli? :)

      Odstrániť
  7. Aj ja som už o knihe počula, ale tiež ma veľmi ma neláka. Tvoja recenzia je veľmi pekná a zisťovanie, čo majú 3 ženy spoločné znie tajomne, ale aj tak...asi nič pre mňa....no recenzia sa ti naozaj veľmi podarila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak som rada, že sa ti aspoň recenzia páči a že si si ju prečítala. Ďakujem. :)

      Odstrániť
  8. Zase jedna krásna recenzia s nádhernými fotkami. Sú tak nežné a výstižné...

    Btw: Veľká noc predsa býva v apríli. A v Austrálii je vtedy jeseň. Či v inom bola tá "nezrovnalosť"? ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. :)
      Viem, že v apríli je Veľká noc, len mi tam nesedela tá jeseň. Ale teraz už rozumiem. :D Ďakujem za objasnenie. :)

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)