Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Ak zostanem #2 - Kam zmizla (Gayle Forman)

27. augusta 2015

RECENZIA | Ak zostanem #2 - Kam zmizla (Gayle Forman)


Ubehli už tri dlhé roky, odkedy sa stala Miina autonehoda. Mia sa krok za krokom vrátila do svojho života, ktorý už nikdy nebude taký, aký bol predtým. Ako vždy však nachádza útočisko v milovanom violončele - a v milovanom Adamovi. Ale keď Mia odíde na jeden breh rieky, Adama nechá na druhom a nepochopiteľne spáli všetky mosty. Po odchode na školu sa odmlčí, preruší s ním kontakt, zmizne mu zo života.

Teraz je z Adama hudobná celebrita, po úspešnom vydaní cédečka sa s kapelou Shooting Star všade preslávili. No popularita so sebou prináša aj davy fanúšikov na každom kroku, novinárov a ich prahnutie po šokujúcich informáciách. Adam sa cíti byť ich terčom a bez Mie je napriek všetkej sláve len akýmsi tieňom bývalého Adama - rockera, ktorý miloval hudbu. V jeden deň ostane sám v New Yorku a v tomto veľkom meste plnom ľudí sa ich cesty po rokoch opäť pretnú.

Táto knižka mi prišla vhod, pretože som ju čítala v správnom období. Od začiatku mi vyhovovalo citové rozpoloženie Adama, vedela som ho pochopiť. Áno, Adam, máš pravdu. Hovoríš mi z duše. S Miou sa v jednotke kruto zahral osud. V dvojke sa Mia kruto zahrala s Adamom. Celý čas som sa s Adamom pýtala, prečo to urobila? Vlastne som to hneď od začiatku tušila, ale aj tak som si povedala wau, keď sme sa dozvedeli pravdu.

Ešteže ten moment prišiel, pretože v tom čase som už bola trochu unavená. V knihe prebehli len dva dni (Gayle sa akosi špecializuje na tie krátke časové úseky), no podobne ako v Zostaň so mnou (moja recenzia), aj tu sa autorka často vracala do minulosti. Príliš často. O hlavných aj vedľajších postavách sa dozvieme úplne všetko, čo je na jednej strane skvelé, ale na druhej takto nemám možnosť vytvoriť si k nim nejaký hlbší vzťah. Ja som si nevytvorila žiadny, preto ma knihou tiež nesprevádzali takmer žiadne moje pocity. Čo je problém, ktorý som mala už pri prvej časti, ale vtedy som to pripisovala tomu, že ani Mia nič necítila. No rovnako aj teraz sa moje emócie počas čítania nemali chuť prebrať. Ale Adam a Eva Mia sú sympatické postavy, ktoré majú v sebe kus reálnosti a aj keď sa nevryli hlboko do môjho srdca, páčili sa mi a rada som s nimi strávila nejaké tie chvíle (a rovno dve knihy).

Len to spomínanie ma mierne vyčerpávalo, ale prítomnosť ma naopak upútala. Do poslednej chvíle som si nebola istá, ako kniha skončí, pretože všelijaké závery by boli pochopiteľné a uveriteľné. Som však spokojná s tým, ako autorka ukončila príbeh týchto dvoch mladých ľudí milujúcich hudbu, ktorí stratili všetko a museli začať odznova.

Za recenzný výtlačok tejto knihy ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Zistiť, kam zmizla Mia môžete na Bux.sk.

6 komentárov:

  1. Príbeh ma upútal .. i celkovo postavy, tak blízkej dobe uvažujem o knihách :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú to kratučké knihy, takže minimálne prvému dielu šancu dať môžeš. :)

      Odstrániť
  2. Ani mne sa Adam s Miou veľmi nevryli do srdca, no aj tak by som chcela vedieť, ako sa ich príbeh skončí. Už pri jednotke som síce čakala niečo viac, ale tak som zvedavá. Uvidíme, ako sa mi bude páčiť pokračovanie. Pekná recenzia. :)
    Inak ma zaujali tie noty na fotke. A zistila som, že tá skladba naľavo je skladba, ktorú som hrala na flaute ešte možno pred štyrmi rokmi. :D Na názov si už, bohužiaľ, nespomeniem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Heh, je to možné, lebo sú to sestrine noty, ktorá tiež hrávala na flaute. Ja som ich však použila len ako rekvizitu. :D O:)

      Odstrániť
  3. Akurát som ju dočítala a v podstate s tebou súhlasím. Tie flashbacky ma dosť miatli, no ten záver mi to úplne vynahradil! :)

    OdpovedaťOdstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)