Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Silber #1 - Prvá strieborná kniha snov (Kerstin Gier)

6. augusta 2015

RECENZIA | Silber #1 - Prvá strieborná kniha snov (Kerstin Gier)



Liv Silberová a jej mladšia sestra Mia to majú ťažké. Precestovali už veľký kus sveta, pretože ich rodičia sa rozviedli a ostali pri mame, ktorá sa kvôli svojej práci neustále sťahuje. A ony s ňou ako také dve príručné batožiny. Možno všetko to cestovanie znie lákavo, no Liv s Miou túžia len po jednom - skutočnom domove. Na ich prekvapenie sa zdá, že ho konečne našli na miestočku v Londýne - ale ani zďaleka nie je taký, aký si ho vysnívali. A keď už sme pri tom snívaní - Liv mala odjakživa živé sny. No odkedy je na tomto novom mieste, počas spánku sa jej zjavujú záhadné dvere, za ktorými sa dejú ešte podivnejšie veci. Liv však zisťuje, že jej sny už tak celkom nie sú len jej sny a stávajú sa čoraz skutočnejšími.

Keď som si pred rokmi prečítala svoje prvé knihy od tejto autorky, sériu Drahokamy, bola som z nich nesmierne nadšená. Knihy zo série Drahokamy si ma získali absolútne všetkým a hneď som vedela, že si od Kerstin chcem prečítať všetko, čo u nás kedy vyjde. Kým Drahokamy sa venovali cestovaniu v čase, v novej sérii Silber si autorka zobrala na mušku sny, čo je (aspoň myslím) celkom nezvyčajná téma v knihách. A predsa ponúka nepreskúmané možnosti. V snoch sa môže udiať čokoľvek - razom sa môžu zmeniť aj na nočnú moru.

Na Kerstin je skvelé, že sa venuje viacerým veciam a nepôsobí to preplácane, ale pestro. V hlavnej dejovej línii sa zameriava na sny a popritom rieši adaptáciu rodiny v novej rodine, vyvíjajúci sa vzťah (aj keď to s ním bolo na môj vkus trochu jednoduché), Špeci kecy blog s najnovšími klebetami o škole a samozrejme nesmie chýbať ani školský ples (ten si autorka možno mohla odpustiť). Okrem toho sa v príbehu deje niečo fakt čudné, tajomné a v konečnom dôsledku desivé. Keďže Liv má v krvi dobrodružnú povahu, aj tejto záhade bude chcieť prísť na kĺb. Nepoviem vám však o tom ani ň, nechajte sa prekvapiť. A veruže budete prekvapení! :P

Tá báseň je úplne úžasná. 
Toto všetko plus príjemné postavy s vtipnými hláškami a situáciami, do ktorých sa dostávali a k tomu ešte pútavý štýl písania, je skvelá kombinácia. Bolo tam všetko, čo má obsahovať dobrá kniha. Bolo to také typicky kerstin-gierovské a to v mojom slovníku znamená báječné (čeština mi ostala ešte z báječných Drahokamov :3).

A teraz napokon prichádza moje ALE. Musím vám povedať, že som sa pri čítaní knihy aj nudila - častejšie, než som si ochotná priznať. Mala som pocit, že veľakrát to bolo len o tom, že zaspali, snívali, v sne sa rozprávali a zobudili sa. A na ďalšiu noc znova. Až tak veľmi som sa každý deň do čítania knihy nehrnula a ani z nej nie som nejaká wau. Ale možno to bolo tým, že ja nemám rada takéto (a hocijaké iné) zahrávanie sa so snami. Spánok je jedinečný čas, kedy človek môže aspoň na chvíľu úplne vypnúť a nie aby som ešte aj počas neho bola vlastne pri vedomí ako v reálnom živote. Predstava vysnívať si čokoľvek a byť kýmkoľvek je lákavá, ale čo potom ten návrat do skutočného sveta? Ďakujem, neprosím. Ale do ďalšieho dielu sa pustím určite, už ma čaká na poličke a sníva o mne. :P Tieto knihy sú tak nádherne vypracované do mnohých detailov, že som ani nevedela, čo skôr odfotiť.


12 komentárov:

  1. kniha vyzerá skvelo, píšem si do zoznamu knížných tipov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia a krásne fotky :) Spracovanie knihy sa mi veľmi páči. Ak by som súdila podľa obálky, tak by som knihu už mala doma. Určite by som si na ňu chcela spraviť svoj názor, no uvidím, kedy sa k tomu dostanem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ale najprv radšej siahni po Drahokamoch - tie vyzerajú tiež nádherne. :)

      Odstrániť
  3. Vydavatelství si s knihou opravdu vyhrálo. A ty fakt krásně fotíš! .) Ale mám pocit, že to už jsem k nějaké recenzi psala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja túto sériu zbožňujem asi ako všetko od Kerstin :) A už sa neviem dočkať tretej časti. Ja som sa pri čítaní vôbec nenudila a vlastne som to zhltla na jeden šup. Takisto aj dvojku. Ona píše brutálne pútavo, ja sa od toho nikdy neviem odtrhnúť. :D
    A Grayson <3 <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som zvedavá na dvoječku. :)
      Však? :3 Celý čas som dúfala, že dá prednosť jemu... noačo, že sa stal jej nevlastným bratom. :D

      Odstrániť
  5. Táto autorka je skvelá! Po dlhom čase ma zaujal aj YA žáner a to vďaka sérii Drahokamy (aj keď mám doma druhú časť, ešte som ju nečítala, pretože čakám na tretí diel a nie a nie ho zohnať :(...) A toto tiež vyzerá sľubne :) Už minule som na ňu kukala, ale nebola som si istá, no autorka si ma získala, takže určite si knihu dakedy kúpim a vážne je dokonale a nádherne spracovaná :D A čo sa týka vzťahov, aj ja mám veľmi rada, keď sa na začiatku nenávidia, ale postupom sa menia až vznikne láske a to je také nádherné :)) Inak s tými snami mi to veľmi pripomenulo film Počiatok. Je to úžasný film, ktorý ma fakt nadchol a odporúčam pozrieť :) A krásne fotky a páči sa mi havko na ostrove, teraz tam už je ona, verný spoločník a množstvo príbehov :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Modrá jako safir bol podľa mňa najlepší diel. :)
      Film Počiatok som videla, ale čo ja viem... hrozne som sa v ňom strácala a tak trochu som ho nechápala. :D Ale efekty mal skvelé. :)
      Ďakujem pekne. :)

      Odstrániť
  6. "Bolo to také typicky kerstin-gierovské a to v mojom slovníku znamená báječné" - týmto si úplne vystihla môj postoj k autorkiným knihám.:D Super recenzia a krásne fotky.:) Je škoda, že ťa kniha až tak nebavila, hoci na druhej strane - aj mne tam chýbalo viac akcie, hodnotila som ju 4* rovnako ako ty.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne. :) Veru, aj mne je z toho trošku smutno, ale aj tak sa teším na dvojku. :)

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)