Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Psychológia pre -násťročných (Marcus Weeks)

30. novembra 2015

RECENZIA | Psychológia pre -násťročných (Marcus Weeks)


Psychológia pre -násťročných pozostáva z piatich kategórií, ktoré píšu o všetkom, čo tvorí človeka, ale nie je to možné vidieť ani chytiť. Ľudská osobnosť je veľmi zložitá, neustále sa vyvíja, mení a preto je pre odborníkov náročné skúmať ju a priniesť svetu osvedčené informácie. Každá skupina tém je rozdelená na niekoľko kapitol a každá z nich má vždy presne len dve strany. Ponúka teda tak akurát obsahu, aby jeho čítanie čitateľa pútalo a nezačal si pri tom pripadať, akoby v rukách držal učebnicu do školy. Väčšinou to boli také tri odstavce textu doplnené ilustráciami. Kniha má naozaj veľmi pekný dizajn - prehľadný, elegantný a pre tínedžera štýlový.



Zaujímavé boli pre mňa samostatné okienka, ktoré hovorili o rôznych pokusoch psychológov, ktorými sa snažili viac porozumieť ľudskému správaniu. Niektoré boli svojou jednoduchosťou veľmi chytré a dokázali tak priniesť dôležité poznatky. Takisto sa mi veľmi páčili zvýraznené citáty slávnych psychológov. Čo sa týka textu, tak som však čakala trošku osobnejší prístup a sem-tam to mohlo byť šmrncnuté vtipom autora, pretože aj náučná literatúra sa dá takto napísať.

V knihe nájdete rozmanité témy, každý si nájde to svoje, čo ho zaujíma a chcel by sa o tom dozvedieť viac. Často som pri čítaní cítila prekvapenie, pretože vždy je pre mňa zvláštny fakt, koľko vecí máme ako ľudia spoločných - ako sa v množstve situácií správame rovnako - a predsa je každý jeden človek jedinečný. Zdá sa mi to až také fascinujúce.

Od autora vyšla aj ďalšia kniha s názvom Heads Up Philosophy. Ja-neznalec som taký filozofickejší charakter očakávala už od tejto knižky, no začiatok ma hneď vyviedol z omylu a poučil ma, čo to tá psychológia vlastne je.

Za recenzný výtlačok tejto knihy ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Nazrieť do zákutí ľudskej mysle môžete na Bux.sk.

12 komentárov:

  1. Vďaka za recenziu, Aly :)
    Knihy s touto a tejto príbuznou tematikou i ja rada čítam :) ... teší ma, že i Teba zaujala a obohatila. ... áno, je to fascinujúce spoznanie, že sa "sa v množstve situácií správame rovnako - a predsa je každý jeden človek jedinečný." ... a vďaka tomu si môžeme i navzájom pomáhať - v ťažšie zvládaných situáciách.

    Prajem veľa obohacujúcich momentov pri čítaní počas Adventu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá to zaujímavo. Akože ja a psychológia nie sme veľkí kamoši, hlavne ak ide o ľudí. Niekedy som taká nevšímavá, že nezbadám ani len to, keď je na mňa niekto naštvaný. Ale zase na druhej strane psychológia je mega zaujímavá oblasť, ale na štúdium aj náročná a ja osobne by som sa do toho asi nepúšťala. No mali sme také menšie základy zo psychológie na jednom predmete a tam to vyznelo fakt zaujímalo. Len neviem, či to bolo brutálne dobrým prejavom profáka, alebo učivom.... asi skôr to prvé.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som psychológiu tiež nešla študovať, ale dozvedieť sa o sebe niekoľko zaujímavých vecí je fajn. :)

      Odstrániť
  3. Júúúj, to vyzerá dobre. Už dlhšie rozmýšľam, že sa ponorím do tajov psychológie a toto vyzerá ako kniha, s ktorou by som mohla začať, keďže vravíš, že ma nezavalí odbornými termínmi , ktoré ma unudia na smrť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež si myslím. :) Je to knižka ako stvorená na začiatok. :)

      Odstrániť
  4. To vypadá moc dobře, mám tyhle naučné knihy, kde se to s učením moc nepřehání, hrozně ráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež, človek občas potrebuje osviežiť mozog. :)

      Odstrániť
  5. Tu knihu musím mít! Zajímám se o psychologii, možná také proto, že je můj bratr mentálně postižený... Skvělá recenze, která mě nutí se po knize co nejdříve poohlédnout! :)

    Tady je můj blog, budu moc ráda, když se na něj koukneš a třeba se připojíš k pravidelným čtenářům. :)
    http://knihomolka01.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zajímavá recenze. Chodila jsem na psychologii jeden rok a pořád jsem se nějak nemohla rozhodnout, jestli je to to pravé pro mě. Nakonec jsem se pro ní nerozhodla, ale když teď čtu tvojí recenzi, tak mám chuť si přečíst alespoň tehlu knížku. :)

    OdpovedaťOdstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)