Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Spirit animals #2 - Skrytá hrozba (Maggie Stiefvater)

16. novembra 2015

RECENZIA | Spirit animals #2 - Skrytá hrozba (Maggie Stiefvater)


Prvý diel tejto série (moja recenzia) som si veľmi obľúbila a tešila som sa na to, až sa pustím do druhého, ktorého sa ujala autorka Maggie Stiefvater. Po jej vlčej knižnej sérii Vlci z Mercy Falls (moja recenzia na prvý diel) sa jej meno opäť objavilo na obálke knihy pod obrázkom vlka. A nie hocijakého - ale Veľkého strážcu Briggana, ktorý sa spolu s ďalšími tromi Padlými opäť prebudil, aby chránil svet Erdas.

Príbeh pokračuje tam, kde skončil a naši hrdinovia sa znova chystajú na ďalšiu výpravu. Tentoraz potrebujú získať talizman Strážcu Rumfussa - je to kanec, ktorý žije vo zvláštnom meste Glengavin na severe Erdasu. Čas je pre Zelenopláštnikov vzácny, pretože ani nepriateľ nezaháľa. Má zbraň, ktorou si spolu s klamstvami čoraz viac získava priazeň ľudí.

Pri Skrytej hrozbe som sa rovnako ako pri prvej časti tešila z každej chvíle jej čítania. Rada trávim čas s týmito postavami a Conor, Abeke, Rollan a Meilin sa stávajú mojimi priateľmi. Baví ma celý ten svet ľudí a zvierat, ich spojenia a vzájomného budovania vzťahu. Ako sa učia rešpektu či dôvere. Kniha poskytuje čitateľovi (a nielen mladšiemu) hlbšie významy a hodnoty. Treba byť na ne však vnímavý. Spolu s postavami sa človek zamýšľa, prečo si napríklad vlk vybral chudobného pastiera oviec? Alebo ťažkopádna panda majsterku v bojovom umení? Verím, že ďalšie diely mi prinesú odpovede na tieto zaujímavé otázky.

Nová autorka znamená aj nový spôsob podania príbehu. Predtým, než som sa pustila do tejto série, bolo pre mňa hlavným pútačom meno práve tejto spisovateľky. Z jej knihy Triaška ma veľmi oslovil štýl, akým krásne a živo vedela opisovať gestá a pohyby postáv. Priznám sa, že tu mi to na moje menšie sklamanie chýbalo.

V príbehu pribudlo aj niekoľko postáv, takisto sa prehĺbili emócie hlavných hrdinov a vzťahy medzi nimi. Myslím, že Maggie nám tu medzi dvoma hrdinami už dala zopár jemných, sotva badateľných, náznakov aj niečoho viac než len priateľstvo. Čomu sa ja veľmi teším, pretože mám rada (vyslovene to potrebujem :D), keď je v príbehu aj nádych lásky, aspoň štipka - bez ohľadu na to, o aký žáner sa jedná. Keďže však zatiaľ stále ide o deti, pár rôčkov si budeme musieť počkať (ak ma moje radary na romantiku nesklamali a naozaj z toho dačo bude). Prirovnala by som to k tomu, ako rástol vzťah napríklad medzi Hermionou a Ronom počas celých siedmych dielov Harryho Pottera.

Na záver vám sem prikladám jednu scénu, ktorá ma nesmierne pobavila a k tomu gifko z animáku Kung Fu Panda. :D V bitke proti nepriateľom:

„Nepriateľov bolo ešte stále veľa, najmenej päť alebo šesť, a väčšina z nich mala veľké zvieratá. Meilin zoskočila zo stromu a počas letu vypustila Jhi. Panda sťažka dopadla zadkom na zem, pričom pripučila ženu pod sebou.“


Ďakujem kníhkupectvu Knihcentrum.sk za možnosť
prečítať si toto pokračovanie mojej obľúbenej série.

4 komentáre:

  1. Je takhle krásně ta knížka ilustrovaná i uvnitř? Zdá se mi to jako super dárek pro synovce, on má právě rád příběhy o zvířatech a lidech.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) nie je, ale na začiatku je mapa Erdasu - ako knižka vyzerá vnútri si môžeš pozrieť na fotkách v recenzii, ktorú som písala pre 1. diel http://ostrov-stratenych-pribehov.blogspot.sk/2015/04/spirit-animals-1-zrodenie-legendy.html
      Celkovo v slovenskom a českom jazyku vyšli zatiaľ už 4 diely tejto série. :)

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)