Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Láska slečny Elliotovej (Jane Austen)

18. októbra 2016

RECENZIA | Láska slečny Elliotovej (Jane Austen)


Slečna Anne Elliotová je najmenej obľúbená dcéra svojho otca a vľúdneho prijatia sa jej nedostalo ani od sestier. Všetci z jej rodiny si totiž zakladajú na vlastnom urodzenom titule, ale Anne ako jediná nezdedila ich márnomyseľnosť. Je to naopak múdre a rozvážne dievča, ale veľmi mladé a neskúsené. Keď sa ako devätnásťročná zaľúbila do istého kapitána Wentwortha, nechala sa presvedčiť svojou priateľkou, aby ho odmietla a nevydala sa zaňho. V tom čase totiž ešte nič neznamenal, ale po ôsmich rokoch sa ich cesty opäť pretínajú a z kapitána Wentwortha sa stal žiadaný muž s postavením a majetkom. Zdá sa, že je všetko inak - okrem Anniných citov. Tie sa ani po toľkých rokoch odlúčenia nezmenili.

Táto kniha je prvá, ktorú som si od Jane Austen prečítala a zároveň je to jej posledná vydaná kniha. Hoci je najútlejšia, jej čítanie bolo pre mňa náročné a trvalo dlho, ale som veľmi rada, že som to zvládla. Ťažšie som si zvykala na štýl, akým bola napísaná. Na spletité vety a súvetia, v ktorých som sa často musela vrátiť na začiatok. Na pamätanie si mien a titulov všetkých postáv, samé lady sem a kapitán tam... Nič z toho však knihe nevyčítam, je to pochopiteľné vzhľadom na dobu, v ktorej vznikla.

Čítala som ju po troškách s prestávkami, ale o to pozornejšie. Zakaždým, keď som sa už ponorila do stránok, vnímala som, že sú písané s akousi vznešenosťou. Akoby každé jedno slovo bolo starostlivo vyberané a dôležité, nič mi nesmelo ujsť bez povšimnutia a všetko som si chcela uchovať v pamäti.

Samotný príbeh ma očaril svojou jemnosťou a spôsobmi. Nevedela som, čo mám od neho čakať a prekvapil ma svojou dávkou vtipu, zvratov a romantiky, ktorá bola podľa môjho gusta. Hlavným hrdinom by som však dopriala viac spoločných scén, pretože boli takí roztomilí a ja som si ich zamilovala.

Veľmi ma zaujalo, ako si Jane väčšmi zakladala na dôkladnom opise charakterov postáv, než ich vzhľade. Vlastne som ani netušila, ako kto vyzerá, ale vedela som, aký je. Postavy som spoznala do hĺbky a dostalo sa mi čítať aj o takých ľudských vlastnostiach, na ktoré som pomaly už aj zabudla, že jestvujú. Alebo by som ich prinajmenšom nedokázala tak vystihnúť a správne pomenovať. Je ťažké opísať človeka tak pravdivo, zo srdca mu priznať jeho prednosti, ale aj nedostatky - a to platí aj o nás, keď hľadíme na seba samých. Kedy ste si naposledy o niekom pomysleli, že sa zachoval statočne či že má vrúcne srdce, hoci aj v každodenných chvíľach? Bolo to pre mňa krásne a skutočne ma to zasiahlo. Priala by som si mať aspoň zlomok tých ušľachtilých vlastností, ktoré vyžarovali z postáv Jane Austen.

3 komentáre:

  1. Och krásny jesenný vzhľad blogu :)! Taktiež prekrásna, skvelá recenzia s úžasnými fotografiami :)!
    Od Jane Austen som čítala Pýchu a predsudok, a Rozum a cit. Obidve diela mám veľmi rada, aj keď obe si ma získali niečim iným. Ak mám byť úprimná... o čosi je môjmu srdcu bližší Rozum a cit. Je to prekrásny príbeh, ktorý ti môžem len a len odporúčať. Verím, že by sa ti páčil :). Je zvykom, že kniha je lepšia ako film, no v tomto prípade nemôžem nič vytknúť ani filmovému spracovaniu z roku 1999, kde sa objavujú herci ako Emma Thompson, Alan Rickman, Kate Winslet, Hugh Grant a mnoho ďalších... Cítim, že ku Pýche a predsudku si ešte len musím nájsť svoju cestičku :). Čuduj sa svete. Momentálne mám rozčítanú knihu od tejto skvelej autorky, čo vnímam ako milú náhodu :D. Dlho som uvažovala o prečítaní Opátstva Northangher... a vyvíja sa to dobre :).
    Konkrétne o tomto diele som ešte veľmi neuvažovala, no vďaka tvojej recenzii to určite zmením. Veľmi si ma na ňu nalákala :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásne slová i za tipy. :) Určite budem pokračovať v čítaní diel J. Austenovej ako aj v následnom pozeraní ich filmových/seriálových spracovaní. Momentálne si chcem pozrieť film Vyznání Anny Elliotové, no od ďalších kníh si dám zatiaľ prestávku. :)

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)