Ostrov stratených príbehov: RECENZIA | Hana (Alena Mornštajnová)

9. júna 2017

RECENZIA | Hana (Alena Mornštajnová)




Spomínam si, že keď som prvýkrát objavila túto knihu v edičnom pláne Host-u a prečítala som si jej anotáciu, pochytila ma veľká zvedavosť zistiť viac. Ako som sa tak pustila do jej čítania, dlho som nevedela, čo mám od príbehu vlastne očakávať. Neustále ma prekvapoval a životy postáv sa zakaždým zvrtli do takého smeru, že nikdy nemohli nájsť pokoj. A s nimi ani ja.

Chcela by som vám povedať o všetkom, čo sa v knihe udialo, ale zároveň vám nechcem prezradiť nič, aby ste to neznámo Haninho príbehu v plnej sile spoznali sami. Na začiatku je dejiskom české Meziříčí, v ktorom žije aj samotná autorka čerpajúca zo skutočných udalostí, a tu sa v roku 1954 stretávame s deväťročnou Mirou.

Aj napriek mnohým zákazom, ktoré jej matka dáva z obáv o jej bezpečnosť, sa rozhodne spolu so svojou kamarátkou Jarmilkou splaviť blízku rieku na ľadových kryhách. Je to nebezpečné kvôli silnému prúdu, ktorý roztápajúci sa ľad unáša a triešti na kúsky. Keď Jarmilka napokon cúvne, Mira zatúži pred chlapcami vyniknúť nad kamarátkinou krásou aspoň odvahou. Kaskadérsky kúsok jej však nevyjde a končí pod hladinou v studenej vode.

Mokrá a roztrasená od zimy nemá doma šancu ujsť maminej pozornosti a jej prehrešok sa prezradí sám. Za túto neposlušnosť sa stáva jedinou, kto nedostane na rodinnej oslave zákusok. Tento trest má však ďalekosiahlejšie následky a vplyv nielen na Mirin život, ale aj jej tety Hany.

Od samého začiatku som mala z knihy veľmi znepokojivé pocity. Zahrávala sa so mnou, brnkala mi na nervy a vyvolávala zimomriavky. Najradšej čítam v noci a pri Hane som prežívala priam až chvíle strachu. Autorka vie výborne písať, jej slová sú starostlivo vyberané a živé. Hneď mi bolo jasné, že toto nebude obyčajný príbeh a nemýlila som sa, pretože na mňa skutočne zapôsobil a ešte dlho budem o ňom premýšľať.

Rozdelený je na tri časti a zaznamenáva líniu jednej rodiny naprieč širokým časovým úsekom. Prvú časť považujem za najviac pútavú a strhujúcu. V strednej časti sa tempo spomalilo, ale táto etapa sa sústreďovala presne na prvok, ktorý mám rada a to je pohľad zblízka na vzťahy a životy postáv. Ako sa menia, prepletajú, ničia, vyvíjajú, milujú, nenávidia, majú veľa nádejí, túžob, snov... a ešte viac tajomstiev, spáchaných krívd, zrád a omylov, o ktorých viem iba ja a nikto sa ich už nedozvie. Začína tu obdobie druhej svetovej vojny a ja som s postavami toľko toho prežila, že by som im chcela pomôcť, ochrániť ich, ale príbeh sa nedal zastaviť a pokračoval do svojej poslednej tretiny. Bolo pre mňa veľmi ťažké čítať o hrôzach, ktoré je človek schopný spraviť človeku a ich doživotných následkoch na tele i na duši. Desím sa pri myšlienke, že toto zlo nie je až tak dávna minulosť.

Ťaživá atmosféra, ktorá ma po celý čas sprevádzala, sa premenila na smútok, ale aj rešpekt. Cítim ich vždy, keď sa pozriem na túto pásikavú knihu s názvom Hana. Je to príbeh o žene, ktorej v živote vzali aj meno a stala sa len šesťmiestnym číslom.


Veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu Knihcentrum.sk za tento silný román.

4 komentáre:

  1. Táto kniha ma zaujala už dávnejšie, ale táto recenzia ma presvedčila, že si ju nutne potrebujem prečítať! ... Znepokojivé pocity som mala už len pri čítaní tvojho zhrnutia, takže si neviem ani predstaviť, aké pocity budem mať pri reálnom čítaní! :) a, mimochodom, krásne fotky (a obliečky!) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rada si potom prečítam tvoj názor na ňu a ďakujem. :)

      Odstrániť
  2. Och, Aly, tak mi chýbali tvoje recenzie a táto je mega nádherná! Dala si do nej toľko citu a je napísaná prekrásne♥♥♥ Knižka ma popravde z tvojho opisu desí a myslím, že by som po nej nesiahla. Cítiť, že by ma čakalo ťažké, kruté a veľmi smutné čítanie z ktorého by som sa ťažko spamätávala, lebo som naozaj veľká citlivka. Ale na druhej strane sú takéto knihy potrebné a nesú v sebe hlboké posolstvá. Neviem, uvidím, dám tomu čas a možno sa predsa len raz ku knihe dostanem, preto ďakujem za tip i túto prekrásnu a vydarenú recenziu♥^.^♥ Maj sa krásne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tvoje slová sú prekrásne, ďakujem za takéto povzbudenie. ♥ Mala by som sa už konečne poriadne prebrať, lebo som stále akási prispatá s blogom. :D
      Uvidíš, ako to budeš cítiť, ja som však neskutočne rada, že som si prečítala tak výborne napísanú knihu a že to bolo niečo iné, nové. :) Aj ty sa maj krásne... ♥

      Odstrániť
Ďakujem za komentár, vážim si ho a veľmi sa z neho teším. :)